Na een reis van twee weken langs Hong Kong, Melbourne, Sydney en Singapore ben ik deze week in Tilburg beland. Ik ben pas twee dagen terug maar het hectische ritme waarmee je zo'n afwezigheid dan betaalt doet het wel twee maanden lijken.
Maar niet geklaagd; de reis was erg succesvol en leverde allerlei nieuwe contacten, inzichten en ideeën op. De bestemmingen waren zo gekozen omdat het natuurlijk praktisch is een stopover te maken op weg naar het land van de Aussies, maar tegelijk bracht het schema ook een stuk eenheid in de reis. Met de rechtenfaculteiten van Hong Kong University, Melbourne, Monash, Sydney, University of New South Wales en National University Singapore bezochten we zes leidende 'common law' faculteiten in dat boeiende en dynamische deel van de wereld. Singapore en Monash waren al langer partners en daarvan hadden we dus een goed beeld, maar ook de andere faculteiten bleken stuk voor stuk bereid met Tilburg in zee te gaan. Meteen krijgen we heel wat nieuwe mogelijkheden voor studenten- en docentenuitwisseling, maar ook voor samenwerking in onderzoek en Ph D-begeleiding. Machteld Geuskens, onze internationale netwerkcoördinator, komt de volgende weken heel wat mensen bijpraten. Maar wie meer wil weten, kan natuurlijk ook altijd bij haar langs.
In feite heeft de openheid van vooral de Australische universiteiten ons verrast. Iedereen wil wel eens 'down under' en Australische universiteiten hebben dan ook keus te over op de academische uitwisselingsmarkt. Maar ook daar merk je net als bij ons een groeiende wens om echt te globaliseren en verder te kijken dan wat men best kent, de eigen regio, of in hun geval, de Anglo-Amerikaanse wereld. Wij moeten op zoek naar meer kennis en inzichten over de 'common law' - en dat ook buiten Engeland en Amerika -, en zij willen meer contact met 'civil law'-instellingen.
Maar wat de regio ook bijzonder boeiend maakt om naar toe te gaan als student, docent, of onderzoeker is dat 'het' daar gebeurt. Eén van onze gastheren, de Ierse Schot Tony Carty, nu beland in Hong Kong, zei het treffend: 'Als internationalist wilde ik naar de plaats waar het gebeurt, naar het nieuwe wereldrijk'. Hong Kong, Singapore, Melbourne, Sydney, het waren ooit knooppunten van het Britse rijk. Het worden vandaag, zichtbaar, voorposten van het Chinese rijk. Maar dan van een erg internationaal en multicultureel China. Of om Carty nog eens te citeren: 'Hong Kong en Singapore zijn twee van de mooiste nalatenschappen van het Britse rijk aan de mensheid'. Als het er nu eens niet zo drukkend warm was ...