maandag 25 januari 2010

Bourgondisch genereus, ook in de inspanning

Vrijdagmiddag hield collega Marc Van Hoecke zijn inaugurele rede in de aula van de universiteit. Marc is sinds enige tijd als deeltijds hoogleraar verbonden aan onze Faculteit en is meer bepaald werkzaam als onderzoekshoogleraar bij de Methodengroep. Marc heeft de voorbije decennia een internationale reputatie opgebouwd als rechtstheoreticus. Bovendien was hij jarenlang de flamboyante en dynamische rector van de Katholieke Universiteit Brussel, de kleine maar fijne Brusselse zusterinstelling waarmee we jarenlang dezelfde afkorting deelden. Na zijn afscheid als rector stapte hij over naar de rechtenfaculteit van de Universiteit Gent, en keerde daarmee terug naar zijn thuisstad. In Brussel stond hij ook mee aan de wieg van de master rechtstheorie die hij er met de K.U. Leuven opzette.
In zijn rede brak Marc Van Hoecke een lans voor het volwaardig wetenschappelijk karakter van het klassieke rechtsgeleerde onderzoek. Hij begon zijn rede met een verwijzing naar de recente naamsverandering van 'Rechtsgeleerdheid' naar 'Rechtswetenschappen'. Terecht wees hij fijntjes op het belang van die meervoudsvorm. Die is er inderdaad niet onbewust in gekomen. Voor onze Faculteit betekent de keuze voor een breder en multi- of zelfs interdisciplinair perspectief op de studie van recht en maatschappij niet dat we het meer klassieke dogmatische onderzoek mogen of kunnen loslaten, of dat het niet evenzeer onze taak zou zijn dit actueel en wetenschappelijk te houden of juist actueler en wetenschappelijker te maken.
Voor Marc Van Hoecke was deze inaugurele rede de tweede op rij in een kort tijdsbestek. Hij had dan ook geen grote mobilisatie gehouden. Niettemin was de corona goed gevuld, de zaal iets minder. Maar het is niet de kwantiteit die telt maar de kwaliteit. En dat gold zeker ook voor de rode wijn die Marc ten behoeve van de receptie uit eigen kelder had laten aanrukken. Al was de kwantiteit zeker voldoende bemeten.